Net begonnen aan de fotovakschool, en meteen bij de eerste module al een pittige opdracht: een high-key en een low-key foto met een gemeenschappelijk thema. Pffff…. dat heeft alle leden van onze groep heel wat frustratie opgeleverd, maar uiteindelijk gelukkig ook mooie foto’s.

Een high- dan wel low-key is een foto waarin respectievelijk lichte en donkere tinten overheersen. Het is in ieder geval géén over- of onderbelichte foto. Ons werk moest voldoen aan de klassieke criteria, dat wil zeggen dat in beide beelden hoogwit en diepzwart aanwezig moest zijn, en dat alle belangrijke delen van de foto doortekend moesten zijn.

Eerst maar eens begonnen met lezen alvorens zelf te beginnen. Op internet en in  vakliteratuur is er genoeg te vinden.

Avonden ben ik bezig geweest met mijn eerste idee: een low-key whiskey fles en een highkey glas met whiskey en ijs. Om er uiteindelijk achter te komen dat ik met de huis-, tuin- en keuken lampen en lampjes die ik tot mijn beschikking heb, er niet in slaag om een goed belicht beeld te krijgen wat vrij is van hinderlijke reflecties. Daarnaast blijkt het lastig de high key genoeg wit mee te geven, zonder de beschikking te hebben over studiolampen. Conclusie – niet goed genoeg……

Een beter idee blijkt het thema groente en fruit op een wit en zwart vel karton. Voor de high key gebruik ik indirecte belichting, en ik fotografeer van statief zodat de sluitertijd wat langer kan zijn. De lowkey maak ik met een enkele lamp van opzij. Geen lelijke spiegelbeelden van de lamp, en de verse producten doen het goed op de foto. In de nabewerking zorg ik voor de juiste hoeveelheid zwart en wit, en voer het contrast nog wat op.