photoshop fun

Met photoshop had ik tot voor kort niet zoveel. Ik vond het een omslachtig en log programma; en was van mening dat nabewerken eigenlijk niet nodig zou moeten zijn als je tijdens het fotograferen al zorgt dat alles goed staat ingesteld. Ik gebruikte PS dan ook maar heel zelden, meestal alleen om het contrast te verhogen of de kleurverzadiging wat op te voeren.

Van dat laatste, het zorgvuldig instellen van je camera, ben ik nog steeds een voorstander: In PS is enorm veel mogelijk, maar het kost tijd. En als je tijdens het maken van je foto’s – zeker als het er veel tegelijk zijn – goed aandacht besteed aan de instellingen, scheelt dat veel werk achteraf.

Photoshop technieken vormden ongeveer de helft van de lesstof van de basisopleiding op de FVS. In het begin ervoer ik dat echt als een ‘verplicht nummer’ maar al gauw begon ik er zowaar plezier in te krijgen. Ik ontdekte bovendien dat tijdens het maken van een foto zelden alles zó bij elkaar komt dat meteen het perfecte plaatje ontstaat. De lichtval kan nét zorgen voor een uitgebeten plek, er zitten hinderlijke stofjes in beeld, kleuren zijn minder sprekend dan in werkelijkheid, etc. etc. Met een paar cosmetische ingrepen leerde ik een foto sprekender, opgeruimder, kleurrijker maken.

Maar het echte plezier kwam toen ik leerde foto’s te monteren en manipuleren om daarmee een zelf bedacht beeld te creëren, of sfeer in een foto te brengen die er van oorsprong niet in zit. Bij de eindopdracht ‘foto montage’ ging ik dan ook helemaal los met als resultaat de ‘Out of Africa’ foto uit mijn portfolio.

Van een vakantie in Zuid-Afrika was ik teruggekomen met een enorme hoeveelheid foto’s van wilde dieren. Het leek me een leuk idee om die dieren een plek te geven in een voor hen volkomen vreemde omgeving. Dat werd het oude mijncomplex ‘Zollverein’ in Essen waar ik 2 jaar terug een dag ge-urbexd had. Door de plassen water op de grond moest ik naast de dieren zelf ook reflecties van de dieren in de foto monteren. Een tijdrovende klus, maar wel met een heel ‘echt’ lijkend resultaat.

Ik ben zeker van plan vaker dergelijke montages te gaan maken. Bij het opzetten van mijn website besloot ik in mijn portfolio een rubriek op te nemen voor de photoshop projecten. Binnenkort kun je een nieuwe toevoeging verwachten!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *