Stilleven uit de gouden eeuw

Twee weken geleden kregen we op de opleiding de opdracht om een stilleven te fotograferen in de sfeer en stijl van een schilderij van een oude hollandse meester. Tja….. Eerst maar eens op internet gezocht naar inspiratie. Veel schilderijen tonen een overdaad aan fazanten, oesters en opgestapelde kazen.

Een dergelijk schilderij is lastig als uitgangspunt, als ik tenminste geen vermogen uit wil geven bij de vishandel en de poelier.

Uiteindelijk gekozen voor een eenvoudiger stilleven met appels en een rustiek brood. Daarvoor hoefde ik alleen even naar de bakker. Ook nog even langs de kringloop voor een vaasje, ouderwetse glaasjes en een koper(look) bord. Ik had nog een linnen tafelkleed liggen, en omdat ik alleen in uiterste nood ga strijken, had dat precies de juiste kreukels.

Nu ‘alleen’ nog maar de juiste compositie en belichting bepalen. Twee middagen ben ik bezig geweest met schuiven en schikken. Ik kwam uit op een camera standpunt iets boven de bovenrand van de tafel. De camera (uiteraard op statief) op enige afstand met telelens; brandpuntsafstand 100mm om buiten de compositie zo weinig mogelijk achtergrond mee te krijgen.

Voor de belichting gebruikte ik een reportagefliter met diffuser. Deze was ongeveer anderhalve meter schuin boven de tafel geplaatst, zodanig dat er mooi strijklicht over de voorkant van het tafelkleed viel.

Tenslotte in de nabewerking nog de donkerste schaduwen opgelicht, en kleurverzadiging en -helderheid bijgewerkt.

Het resultaat:

 

6 antwoorden
 1. Michael
  Michael zegt:

  Hoi, wat is deze mooi zeg!
  En je inspiratie is mooi joh. Vandaag toevallig in het Gouda Museum een schilderij van Aedrian van der Spelt met ook zo’n nautilus schelp erin. Het licht komt ook aardig overeen hier.

  Zou ik je foto misschien ergens kunnen downloaden. Geprint op canvas met een baklijst er omheen zou hij prachtig staan in de keuken.

  Groeten, Michael

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *