Sterrensporen

Vakantie is voor mij vaak een tijd om lekker veel te fotograferen en eens iets nieuws uit te proberen.

Al langere tijd had ik de wens om een poging te doen om sterrensporen te fotograferen. Zo’n nachtelijk landschap met daarboven de sterren die in concentrische cirkels in hun banen zichtbaar worden.

Zo’n foto vergt de nodige planning en wat geluk. Afgelopen oktober in Noord-Italië had ik alles mee:

  • Nieuwe maan zodat er geen licht van de maan is wat de opname kan verstoren
  • Een heldere nacht
  • Een weids zicht, zodat er een redelijke groothoek ingezet kan worden

Meestal betekent sterrensporen fotograferen dat je langdurig, ergens afgelegen, in het holst van de donkere uren, op een klapstoeltje zit te wachten. Vanwege de heldere nacht is het waarschijnlijk ook koud.

Ik kon vanaf het achterterras van ons zeer afgelegen chalet de opname maken. De anderhalf uur vereiste wachttijd bracht ik dan ook binnen door met een boek en een glas lokale wijn.

Anderhalf uur wachttijd dus. Dat heeft te maken met de te volgen methode om lange lichtbanen in beeld te krijgen.

Voor een mooi beeld zijn sporen nodig van 1 tot enkele uren. Dat is niet in één enkele opname te doen – de foto zou overbelicht raken. De truc is om een groot aantal foto’s achter elkaar te maken met steeds dezelfde instellingen. Ik koos voor een diafragma van 11 om een grote scherptediepte te krijgen; sluitertijd 30 seconden. De camera heeft bij fotograferen van de nachthemel wat moeite met scherpstellen, daarom deed ik dat handmatig. Om de ruis te minimaliseren zette ik de ISO op 100.

Vervolgens liet ik de camera continu opnamen makken. De ruisreductie instelling moet worden uitgezet op de camera.

Na anderhalf uur wachten had ik dan zo’n 150 foto’s die tot een geheel moeten worden bewerkt. Dit kan in photoshop, maar er zijn ook allerlei online programma’s. Ik gebruikte de gratis software Startrails. Hierbij wordt steeds de ene foto over de andere gelegd, en worden alleen de pixels die lichter zijn dan de voorgaande foto, gekopieerd. Zo ontstaan de lichte sterrenbanen, terwijl de rest van de foto gelijk blijft.

Na nog wat spelen met contrast en kleur in photoshop was dit het resultaat.

 

 

 

Nog niet zo mooi als de voorbeelden die ik zag op internet, maar zeker iets om vaker te doen!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *